Spôsobov ako zimovať včelstva je niekoľko u nás najrozšírenejším je doplnenie zásob na zimu cukrovým roztokom v pomere 3: 2. Vyrába sa rozpustením bežných cukrových kryštálov alebo krupice v teplej vode za miešania a nechania vychladnúť. Odporúča sa používať biely cukor, ktorý je čistý a pre včely vhodnejšie ako prírodnejší hnedý ktorý je nečistený a obsahuje väčšie množstvo nestráviteľných nečistôt, čím viac zaťažuje včelí tráviace ústrojenstvo a predovšetkým produkuje viac výkalov čo je pre zimovanie nežiaduce obdobne ako medovicový med, ktorý nie je pre Zimovanie je vhodné, pretože v zime včely nemôžu lietať a prach. Nižšie uvádzame tabuľku pomeru cukru a vody pre prípravu roztoku pre včely.
Ponechanie medných zásob včelám na zimu je to najlepšie čo pre vaše včely môžete urobiť a ešte vám odpadne veľa práce s kŕmením včiel na zimu cukrom. Včelám ponecháte časť medu, ktorý si samy nanosili, čo je pre nich tá najprirodzenejšia potrava z ktorej získajú aj ďalšie prospešné látky ktoré v cukrové náhražke nie sú. Síce o časť medu prídeme, keď ho ponecháte včelám, ale zároveň vám odpadne veľa práce s kŕmením. Zimovania sa vykonáva na kvetové medu medovicový je pre zimovanie na medu nevhodný vzhľadom k väčšiemu množstvu pre včely nestráviteľných látok.
Na kŕmenie, napríklad pri nedostatku jari, môžeme použiť roztok cukru 1: 1 alebo medový cesto. Nižšie uvádzame tabuľku pomeru cukru a vody pre roztok stimulujúci kolónie. Hlavné využitie je pri tvorbe oddelka, kedy chceme pre dobrý rozvoj oddelka včelám zaistiť prísun sladiny od včelára, čo včelám uľahčí prácu a uľahčí ich rozvoj. Dávky podnecovanie sú menšie časté, aby sa navodil stav stálej znášky a včelstvo hojne plodovalo. Matka dostane informácie od včiel o dobrom chove, ktorému matka reaguje zvýšením počtu nakládané vajcia.
Tabuľka cukrového roztoku 3:2 |
Tabuľka cukrového roztoku 1:1 |
|||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
|
|