Môj výber
0 položiek
Čo je to? »
Zobraziť Váš košík:
0 za 0 EUR
| Prihlásenie »
Vyberte si kategorii
Úvod > Druhy medu

Druhy medu

Med môžeme rozdeliť do troch základných kategórií a to na kvetový , medovicový (lesný) a zmiešaný ( obsahuje tak kvetový, tak medovicový med ).
Poďme si jednotlivé druhy priblížiť viac, možno budete prekvapení z čoho vlastne tzv. lesný med včely získavajú.

Kvetový med

Kvetový med vzniká z nazbieraného nektáru včelami, ktorý pochádza z kvetov rastlín.

Kvetový med sa dá rozdeliť na druhový podľa rastlín, z ktorých pochádza nazbieraný nektár:

  • repkový med - Veľmi častý med, ktorý sa vyznačuje žltou farbou a tendencií rýchlo kryštalizovať.
  • slnečnicový med - je krásne žltý, veľa sladký, môže byť ľahko kyslastý a príjemne vonia.
  • lipový med - Med pochádzajúci z lipového kvetu vyznačujúci sa čírou, mierne žltkastú farbou. Má lahodne jemnú chuť a vôňu.
  • agátový med - Obľúbený med pre svoju vôňu a chuť po agátových kvetoch. Vyznačuje sa priehľadnou, mierne žltkastú farbou. Dlho zostáva v tekutom stave a kryštalizuje ako jediný z druhových medov minimálne.
  • a ďalšie druhy medov

Medovicový med (Lesný med)

Medovicový, alebo tiež u spotrebiteľov známejší lesný med pochádza z medovice, ktorú najčastejšie produkujú vošky, ktoré sa živia šťavami listnatých i ihličnatých stromov. Najčastejšie sa jedná o smreky a jedle. Vošky z týchto štiav využijú potrebné zložky a zvyšok vylúči vo forme medovice. Včely jej odoberajú a spracujú v med. Medovicový med sa vyznačuje výraznejšou chuťou a vydrží dlhšiu dobu v tekutom stave.

pastovanie med

Niekedy sa tiež môžeme stretnúť s pojmom pastový med. Pastovanie sa vykonáva preto, že niektoré medy nám rýchlo skryštalizujú, stvrdnú a ťažko sa spotrebúvajú. Pastovanie medu je riadená kryštalizácia, kedy sa kryštály medu miešaním zaguľatia a tým z medu vznikne pasta, ktorá sa dobre rozotiera. Najčastejšie sa robí pastovanie u kvetového alebo zmiešaného medu, ktorý má tendenciu rýchlo kryštalizovať. Do pastovaného medu sa nič nepridáva, teda spotrebitelia nemusia mať obavu zo zmesí.

plástový med

Ide o med, ktorý dostanete v plástoch (panenskom diele), ktoré včely vybudovali, aby do neho mohli med uložiť. Skôr, keď ešte neexistovalo vytáčanie medu, tak sa med vytláčal priamo z plástov alebo přežvykoval aj s voskom.

Ako je možné, že včely takto med rozdelí?

Hlavným faktorom je doba kvitnutia daných rastlín. Každá rastlina má totiž iný čas kvitnutia a vďaka tomu môže včelár med triediť. Pri kočovania za konkrétny včelí pastvou sa dá docieliť čisto jednodruhový med.

Napríklad v apríli a máji kvitne repka. Včelár umiestni svoje včelstvá ku kvitnúcim poliam a tým zaistí výdatnú znášku z repkového medu. Po odkvitnutí repky včelár vyberie medník a vytočí jednodruhový med.

Hot-line: +420 603 729 354 | Cookies
Výrábame Etikety na med a vianočné prianie
|Copyright © 2016 Etikety na med