Zloženie medu
Včelí med obsahuje:
- 15-20% vody (česká norma hovorí do 18% vody)
- 30-38% fruktózy (cukor hroznový)
- 26-33% glukózy (cukor ovocný)
- 1-10% sacharózy (cukor repný, najmenej obsiahnutý v kvetových medoch okrem agátového a čistcového)
- 1-10% vyšších cukrov
- 0,1-1,0% minerálnych látok (draslík, sodík, vápnik, horčík, železo, fosfor, síra, mangán, zinok, meď)
- 0,1-0,6% enzýmov (glukózooxidázou, fosfatáza, invertáza, diastáza, kataláza)
- 0,1-0,5% organických kyselín (k.glukonová, k.citrónová, k.jablečná, k.jantarová, k.mravenčí, k.šťavelová a ďalšie)
- 0,1-0,5% aminokyselín (fenylalanín, prolín, alanín, valín, cysteín, lyzín a ďalšie)
- 0,1% vitamínov (B1, B2, B3, biotín, C, kys.pantotenová)
- hormonálne látky (adrenalín, acetylcholín, noradrenalín, dopamín a látky z materskej kašičky)
- farbivá (rutín, kverutin a iné flavonoidy a antokyány)
- vonné látky (diacetyl, acetaldehyd, propionaldehyd a 50 ďalších)
Kryštalizácia medu je prirodzenou vlastnosťou, ktorú med nestráca svoje výživové vlastnosti ani svoju hodnotu a je známkou pravosti medu.